|

Tret de sortida als actes del III Congrés Edificar la Pau al Segle XXI

De izquierda a derecha: Francesc Torralba, Guadalupe Moreno, Manel Vila y Maria Viñas.

De izquierda a derecha: Francesc Torralba, Guadalupe Moreno, Manel Vila y Maria Viñas.

Barcelona, ciutat on l’any 2012 va tenir lloc el I Congrés Internacional Edificar la Pau al Segle XXI i seu de la Fundació Carta de la Pau, va acollir el passat dimarts 24 de maig el tret de sortida dels actes del III Congrés que se celebrarà a Santiago de los Caballeros (República Dominicana) el juny del 2017. La presentació, celebrada al Palau Macaya, va aplegar representants del món institucional, acadèmic i de la societat civil, tots ells especialistes en pacificació i en el Carib, focus d’atenció d’aquest tercer congrés.

L’encarregat de fer una panoràmica sobre “Els reptes de la pau al Carib” va ser Manel Vila, Director General de Cooperació i Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, qui va remarcar que la principal guerra a la zona no és armamentística sinó econòmica, “entre poderosos i desfavorits”. I, en aquest sentit, va animar els participants a aquest Congrés a treballar sobre les causes de les fronteres invisibles, com són les diferències entre dominicans i haitians.

I com a promotor de la Fundació Districte 11, Vila va destacar la importància un dels eixos d’aquesta edició estigui dedicat a les ciutats: “Actualment, en els conflictes, ja no sabem qui són els bons i qui són els dolents, però sí identifiquem la gent que pateix. I una cosa és clara, cada cop les guerres són més urbanes i les trinxeres estan a les ciutats. Les ciutats tenen un gran paper en el conflicte, però també en el postconflicte”.

Sis eixos temàtics

Seguidament, Francesc Torralba, catedràtic de Filosofia i vicepresident de la Fundació Carta de la Pau, va desglossar els sis eixos que es treballaran en aquest tercer congrés, pensats segons la realitat del Carib: migració, ciutat i pau, justícia social, dona i pau, mediació i identitat. I va destacar dos objectius bàsics del congrés: “no pal·liar les guerres, sinó treballar els pilars de la construcció de la pau” i “no generar discursos, sinó pacificar entorns i promoure accions pacificadores”.

Per la seva banda, Maria Viñas, patrona-delegada de la Fundació Carta de la Pau, va destacar la voluntat de la Fundació i de la Pontificia Universiad Católica Madre y Maestra (PUCMM), corganitzadora del congrés, en que aquest tingui dimensió local – “de tota l’illa, encara que tingui lloc a República Dominicana-; regional – el Carib-; i internacional. També va remarcar la voluntat expressa de convertir les conclusions dels debats en accions directes i aconseguir una alta participació del món rural.

Finalment, Guadalupe Moreno, cap de l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, igual que Vila, va agrir especialment la dedicació d’un eix temàtic als centres urbans: “a nivell internacional les ciutats tenen un paper creixent i això s’ha d’aprofitar a favor de la pau”. I va reiterar el suport de la institució que representa amb la construcció de la pau teixint aliances amb entitats de la societat civil com és la Fundació Carta de la Pau.

La presentació del III Congrés a Barcelona només és el primer d’un calendari d’actes que tindran lloc a Barcelona després de l’estiu amb la voluntat de profunditzar sobre cada eix temàtic. Debats oberts que es realitzaran de forma paral·lela a les trobades tancades dels experts, més de cinquanta personalitats internacionals, que es reuniran periòdicament a República Dominicana fins abans del congrés on presentaran les conclusions.

Pots seguir tota l’actualitat del III Congrés Iternacional Edificar la Pau al Segle XXI a:www.edificarlapaz.org (#EdificarPaz)

Entrada similar