|

JORNADA MUNDIAL DE LA PAU  2017

Papa Francesc

La No Violència Activa, un estil de política per a la Pau.

Aquesta es la 50 jornada Mundial de la Pau que es celebra a principis d’any des de 1967 per reflexionar i per pregar i comprometre’ns en la construcció de la Pau.

I es la 16 setzena vegada que la celebrem a Mataró i la 4ª que ho fem aquí a sota l’OLIVERA DE LA PAU que vàrem plantar entre unes quantes entitats moguts per esperit de PAU i de rebuig de la violència.

Precisament aquest any el Sant Pare Francesc ha escollit per lema el títol: La No Violència: un estil de política per a la Pau, com a reflexió per a tots els pobles i per a tots els homes a fi que aquest estil esdevingui l’estil de les nostres relacions personals i polítiques en l’àmbit local i quotidià.

El Missatge parteix de la constatació de la immensitat de sofriment generat en el mon per la violència que hi ha instal·lada pels conflictes armats, pel terrorisme, per l’abús contra els immigrants i les víctimes de tràfic de persones,…Davant d’aquesta realitat, el Papa denúncia que la pretensió de respondre a la violència amb violència no porta altra cosa que sofriment, mort, desplaçaments forçats, destrucció i privació de recursos que s’haurien de destinar a atendre les necessitats humanes de totes les persones.Per això el Papa reitera una vegada més, la seva crida al desarmament, especialment el nuclear i a posar fi a la violència domèstica i als abusos a dones i nens.

El Missatge ens recorda que Jesucrist ens ha mostrat quel’origen de la violència es troba en la interior de l’ésser humà.El “cor” de la persona, és el veritable “camp de batalla entre la violència i la pau”, des d’on sorgeixen els pensaments violents i perversos.  Això implica que la superació de la violència requereix una transformació interior de les persones, assumint la proposta de vida de Jesucrist, que passa per acollir l’amor i el perdó incondicionals de Déu, reconèixer la pròpia violència i, des d’aquí, optar per l’amor als altres i als enemics, el camí revolucionari com a única via que pot dur la pau al món.

El Papa Francesc alerta que no s’ha de confondre la no violència amb la passivitat o la resignació davant el mal i la injustícia. En realitat és al contrari, la no violència activa és precisament el compromís radical en defensa de la vida i en favor de les víctimes, però pel camí de l’amor, “tornant bé per mal”. Aquest és el testimoni impressionant, ens recorda Francesc, de persones com Gandhi, Martin Luther King o dones com LeymahGobwe i de tants altres que al llarg de la història han donat enormes fruits de pau. Per adquirir aquest esperit d’amor i de no violència cal crear-lo abans en el si de la família amb relacions de fraternitat, respecte i diàleg per després estendre’l per tota la família humana.Els desacords han de ser superats no amb la força ni la violència sinó amb  el diàleg, el respecte, la recerca del bé de l’altre, la misericòrdia i el perdó. I conclou que les religions poden contribuir a aquest estil de vida com ho demostren aquests personatges que ens cita que van esser valents i profundament religiosos. Cap religió pot invocar el nom de Déu, el Déu de l’Amor i la Misericordia, per justificar una acció violenta que generarà una espiral d’acció i reacció deixant la resolució dels conflictes en mans de la llei del més fort i en la destrucció de la dignitat de les persones innocents.

El Missatge del papa Francesc acaba amb aquestes paraules: « En el Naixement del Fill Jesús per Nadal els àngels glorificaven Déu desitjant pau a la terra als homes i dones de bona voluntat  Demanem a la Verge que sigui ella qui ens guiï. Tots desitgem la pau; moltes persones la construeixen cada dia amb petits gestos; molts pateixen i suporten pacientment la fatiga d’intentar edificar-la. El 2017, comprometem-nos amb la nostra acció i la nostra pregària a ser persones i comunitats que apartin del seu cor, de les seves paraules i dels seus gestos, la violència, i entre tots, comprometem-nos a construir comunitats no violentes, que tinguin cura de la casa comuna. «Res no és impossible si ens dirigim a Déu amb la nostra pregària. Tots podem ser artesans d’aquesta pau tant necessària»

 

.

Similar Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.