L’anagrama de Càritas

engruna juliol

A l’estat espanyol, les diferents organitzacions de Càritas ens identifiquem  amb l’anagrama format pel perfil gruixut de quatre cors de color vermell/roig. És la nostra marca per a fer-nos visibles enmig d’una societat atapeïda d’imatges i missatges gràfics i on cal ésser representats i localitzats per un símbol prou expressiu del què som i el què volem. Tenim la sort de comptar amb aquest anagrama, estèticament senzill, però molt acceptat  i que s’ha fet prou popular per a ser perfectament reconeguts arreu.

Els quatre cors, que s’acosten per la punta, dibuixen una creu en el centre. El vermell-sang del perfil, és un color calent i vital que suggereix proximitat, escalfor i vida. El cor de la part de baix a la dreta, és més gran que els altres tres, amb la qual cosa gràficament fa la sensació d’un batec que ens transmet el dinamisme vital de Càritas.

Va ser creat per Eduardo Requena i el seu disseny —a part de l’estètica potent i acceptadíssima— és un compendi simbòlic de Càritas:

El primer cor, a dalt a l’esquerra, és la Dimensió Eclesial, allò que és l’església en l’organització.

El segon cor, a dalt a la dreta, és la Dimensió Organitzativa, és a dir, els equips de treball, l’organització estructural i humana.

El tercer cor, a baix a l’esquerra, representa la Dimensió Solidària, els voluntaris, el compromís social vers els més pobres o desafavorits.

El quart cort, el que sobresurt en un gran batec, simbolitza la Dimensió d’Acollida i Acompanyament; és el més important, el més gran.

Finalment, la creu que formen els cors en el centre de l’anagrama simbolitza el caràcter confessional i universal de l’organització.—Joan Comellas

 

 

 

Entrada similar