Quatre de cada deuatesos per Càritas no tenen un habitatge digne

Publicat per en oct. 20, 2017 dins Actualitat | 0 comments

Quatre de cada deuatesos per Càritas no tenen un habitatge digne

 

Les persones sense casa ateses per l’entitat a Catalunya passend’un 8% a un 14,4%

SELENA SORO Barcelona18/10/2017 ARA.CAT

acolliment

 

Un home dormint en un portal a Barcelona / XAVIER BERTRAL

 

El Yusuf fa començar a dutxarelsseusfillsnomés un cop per setmana –elsdivendres– per estalviar en la factura energètica. El Marc va acceptar un contracte laboral de 10 horessetmanalscom a cambrertot i que en realitat en treballa el doble. I la Susana va deixar un pis de 40 metres quadrats per un de 20. Sónalgunes de les persones a Catalunya que cada any atén Càritas, i que evidencien que, per a molts, la crisieconòmica continua. “La crisi no ha acabat, s’haquedat”, lamenta la responsable de relacionsinstitucionals de l’entitat, Anna Roig. “Les persones vulnerables són les primeres que van entrar a la crisii són les últimes que en surten”, afegeix. Des de Càritas es van atendrel’anypassat un total de 360.604 persones, un 4,7% més que el 2015, segons el balanç anual presentataquestdimecres per l’entitat.

Entre les dadesméspreocupants hi ha la precarietat habitacional. Quatre de cada deu casos atesos per l’entitat no tenen un habitatge digne onviure, i un 14% ni tan sols té casa. Les persones sense llar han passatd’un 8% a un 14,4%, i les que no tenen un habitatge digne han passatd’un 31,5% a un 39,5%. Per primer cop, a més, es registra el nombre de persones que viuen en pisos ocupats: són un 3,2%. Un 9,5% delsatesos, d’altra banda, viuenrellogats “en condicionsmoltprecàries”. “Hi ha una gran escassetat de lloguer social a preu assequible”, ha denunciat el portaveu de Càritas Catalunya, Lluís Miquel Luna, que ha criticat la poca oferta i la lentitud del sistema a l’horad’adjudicarhabitatged’emergència.

Pel que fa alscol·lectiusmés vulnerables, un copmés es demostra que “la pobresa té rostre de dona”, segons Luna. Les dones representen el 55,6% de les persones ateses, i les dones soles ambfills a càrrec representen un 18,8%. El 58,8% de les persones que recórrer a Càritassónparellesambfills, i un 26% viuen soles. “Les llarsambmenors a càrrecd’un sol progenitor són les més vulnerables”, assenyala Luna. En aquestsentit, el president de l’entitat, Francesc Roig, s’hamostratextremadamentpreocupatpelfenomen “de la pobresahereditària”, aquella pobresa que s’hereta de pares a fillsquan la vulnerabilitat “s’enquista”.

Càritas critica la inacció de l’Estatambelsrefugiats

Una altrapreocupació que enguany ha quedatreflectida al balanç de Càritasés la situaciódelsrefugiats. “Enshemposat a disposició de les administracions per atendre les persones refugiades. Ens preocupa molt la inacció de l’Estat respecte els compromisos establertsamb la UE”, ha denunciat Luna. El 2016, Càritas va atendre un total de 5.883 persones refugiades, la majoria de païsosllatinoamericanscomHondures. De països de l’OrientMitjà se n’hanatès 61 de Síria, 16 de l’Iraq i 29 de l’Iran.

Des de Càritas també han fet una crida a no deixar de banda la solidaritat. Enguanyl’entitat ha ingressat 42 milionsd’euros, però les aportacions han baixat al voltantd’un 10%, sobretot per part de les empreses. Mentre el 2015 1.717 empreses van col·laborareconòmicamentambl’entitat, l’anypassatho van fer 1.148. “Algundiaensencantariadir que Càritas no té necessitatd’existir”, ha conclòs el president de l’entitat.

A la presentació del balanç de Càritas també hi ha assistitl’Arquebisbe de Barcelona, Joan Joan Josep Omella, que ha valoratmoltpositivament la tasca de l’entitat. “Càritassón les mans que acullen i treballenpelsmés vulnerables. Sónelsulls que descobreixen les necessitats i les orelles que escolten elscritsdelsmés pobres. És la boca que denuncia les desigualtats i proclama la solidaritat”, ha celebratOmella.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.