ÚItima hora a Mataró i el Maresme – 31.05.2021-Capgròs.com
Les colònies són per a tots: l’exemple de l’escola Rocafonda
Un gran nombre d’alumnes en situació vulnerable han pogut assistir per primer cop a les colònies gràcies al gran esforç realitzat per l’escola de Mataró
L’Escola Rocafonda, un dels tres centres educatius considerats de “màxima complexitat” a Mataró, ha aconseguit que gairebé un 70% dels alumnes de tots els cursos d’infantil i primària hagin assistit a les colònies. Quelcom que és un èxit enorme per a una escola on, en els cursos anteriors, la mitjana d’alumnes que participaven en aquestes sortides era tan sols de quatre o cinc per aula. Així és com ho han assolit.
L’escola Rocafonda està considerat un centre de “màxima complexitat”
El concepte de ‘màxima complexitat’ s’aplica per part de la Generalitat a escoles amb alumnat socialment desfavorit, quelcom que es compensa amb recursos humans i econòmics específics que no acostumen a ser suficients per a les elevades problemàtiques que han d’afrontar. Per exemple, el gran nombre d’alumnes de famílies en situació econòmica vulnerable, o el percentatge molt elevat d’estudiants d’origen estranger. Aquest és el cas de l’escola Rocafonda, situada en el barri amb els indicadors socioeconòmics més baixos de Mataró.”A la nostra escola vam decidir que calia mantenir les colònies escolars a cada curs, per nosaltres són molt importants, malgrat que altres centres ja estiguin optant per fer-les només a final de cicle o fórmules similars”, explica la directora de l’escola Rocafonda, Roser Majó. La realitat, però, és que aquest plantejament trontollava després que any rere any anés baixant el nombre d’alumnes que hi prenien part. El cas de l’escola Rocafonda és habitual en aquest tipus de centres, a causa de la seva tipologia d’alumnat: una gran majoria de famílies desestimen que els seus fills vagin de colònies, per motius tant econòmics com socioculturals. “Moltes famílies consideraven que això de les colònies no anava amb ells, creiem que per una qüestió cultural”, explica la directora. El cert és que a la comunitat educativa de l’escola Rocafonda hi ha molts mares i pares reticents a la idea que els seus fills marxin diversos dies fora amb el seu grup classe. “O es mou tota la família, o res, això que el nen marxi sense ells els genera desconfiança”, afegeix Majó. Aquestes reticències han estat fins ara molt difícils de trencar, però en l’actual curs l’escola ho ha aconseguit.