Benestar

Abril de 2016 – #84

Inici

Inclusió social i Treballcomunitari

benestar1

Hi ha una relació directa entre el procés d’empobriment i el gènere

Font: Diputació de Barcelona

La feminització de la pobresa va ser el tema del debat del cicle “Catalunya Social” celebrat el passat 8 de març a l’Ateneu Barcelonès. Es demostra que la pobresa afecta més a les dones i que existeix una relació directa entre el procés d’empobriment i el gènere.

És per això que la Taula d’entitats de Catalunya va demanar que s’intensifiqui la mirada de gènere en la lluita contra la pobresa.

El passat 8 de març la Taula del Tercer Sector va organitzar a l’Ateneu Barcelonès un nou debat del cicle “Catalunya Social” que compta amb la col·laboració del diari Ara. En la trobada la periodista Elisenda Rovira i la vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector i representant d’ECAS, Sònia Fuertes van presentat el dossier “La feminització de la pobresa. Reivindicant una mirada de gènere”. El dossier aporta una perspectiva general sobre la feminització de la pobresa a Catalunya en els últims anys i analitza les raons econòmiques i socials d’aquest fenomen i les seves conseqüències. Posteriorment a la presentació del dossier, es va celebrar un debat on van participar: Fina Rubio, presidenta de Fundació SURT i de DDIPAS, Mercè Darnell, cap de Programes i Serveis de Càritas Diocesana de Barcelona, i Paola Contreras, representant de Mujeres Pa´lante.

Són diverses les dades que mostren que cal intensificar la mirada de gènere en la lluita contra la pobresa:

  • Treballadores pobres:
    • El 13% de les dones que treballen viuen en situació de pobresa (un 3% més que els homes).
    • A més, les dones cobren de mitjana 4.000 euros menys que els homes i en els contractes indefinits, la diferència en el sou d’un home i el d’una dona és de 8.000 euros bruts anuals.
  • Treball no remunerat fet per dones:
    • Les dones dediquen el doble de temps que els homes a les tasques de la llar i la família.
  • Augment de la taxa de risc de pobresa femenina.
    • La taxa de risc de pobresa augmenta, essent del 20,9%. Ara bé, en realitat la que augmenta és la taxa femenina (del 18,8% al 21,6%) mentre disminueix la masculina (del 20,7% a un 20,2%).
    • La taxa de pobresa en llars on hi viuen famílies monoparentals és del 42,8% i el 90% de les famílies monoparentals catalanes estan encapçalades per dones.

La menor participació de les dones en el mercat laboral i el no reconeixement econòmic ni social de les tasques de cura i manteniment de la llar (feines que fan les dones majoritàriament) són les principals causes de la pobresa femenina. Les dones tenen una menor taxa d’ocupació, jornada laboral, temporalitat i salaris degut a la seva discriminació en el mercat laboral i a la necessitat de conciliar les feines remunerades amb les tasques de cura. Aquest fet produeix que cotitzin menys i, per tant, tenen menys ingressos en cobrar la prestació d’atur o la pensió contributiva. Per tot això, es ratifica la idea que cal intensificar la mirada de gènere en la lluita contra la pobresa.