|

EVITAR EL TRIOMFALISME.

Comentari a l’evangeli del diumenge 24 durant l’any. B

Llegim a l’evangeli d’aquest diumenge un fragment de l’evangeli de Marc (Mc 8,27-35) en el que s’hi poden distingir tres parts: la proclamació del messianisme de Jesús feta per Pere; l’anunci de la passió, mort i resurrecció de Jesús i dues dites sobre el comportament que han de tenir els qui vulguin ser seguidors de Jesús. Amb la confessió de Pere i l’anunci de la passió, Marc confereix un enfocament nou a la seva obra i dona la clau de lectura que permet descobrir el seu plantejament teològic i respon a les preguntes que es plantegen a la primera part del seu evangeli.

Pere, dient que Jesús és el Messies, dona la resposta en representació dels dotze a la pregunta que es planteja al llarg de la primera part de l’evangeli (1,14-8,26) i que es podria resumir: “Qui és aquest, que fins el vent i l’aigua l’obeeixen?” (4,41). Jesús no rep mai per part dels homes durant la primera part de l’evangeli el títol de Messies o Fill de Déu. En el món jueu es veia el Messies un triomfador que amb gran poder destruiria els romans, els enemics del poble, i establiria un regnat de pau i prosperitat. Aquesta era una idea triomfalista i el títol de Messies es podia prestar a confusió. Jesús aplica immediatament el correctiu amb l’anunci de la seva passió, mort i resurrecció.

Jesús prohibeix severament que diguin a ningú que ell és el Messies. Sembla una contradicció perquè el lògic seria que tothom s’assabentés que ell era el Messies esperat d’Israel. Una explicació seria que Jesús preveu futurs conflictes amb les autoritats de Jerusalem i per això amaga la seva identitat. En realitat el que Jesús vol evitar és un messianisme mal entès, un messianisme triomfalista on no hi té cabuda el patiment i la mort. Dins les expectatives messiàniques de l’època era inconcebible la mort del Messies.

Marc escriu per la seva comunitat. Ell escriu el seu evangeli uns quaranta anys desprès de la mort de Jesús, les comunitats cristianes han anat creixent però han perdut l’estil humil i senzill dels primers temps; alguns testimonis que convisqueren amb Jesús han mort i han començat les persecucions que han fet trontollar algunes de les conviccions fonamentals de la comunitat cristiana entre elles el seguiment de Jesús crucificat. Agrada més un Jesús que fa miracles i demostra poder sobre els esperits impurs que un Jesús que mor crucificat.

La comunitat de Marc vivia en el perill de desfigurar la imatge de Jesús perquè no havia entès bé quin era el nucli radical de la seva persona.

Marc estava convençut que l ‘arrel última del mal que amenaçava la comunitat – i probablement sense que ella se’n dones compte – estava en una interpretació triomfalista de la persona de Jesús, una interpretació que podia sentir-se recolzada pel poder de fer miracles de Jesús.

Desprès de l’anunci de la passió i la mort sorgeix la reacció de Pere que posa de manifest fins a quin punt els deixebles de Jesús són incapaços d’entendre i acceptar el que Jesús acaba de revelar sobre la seva persona i el seu destí per això desprès de la reacció dels deixebles segueix una instrucció que es dirigeix no tan sols als deixebles sinó a la gent en general. El seguiment a Jesús no ha de ser només una comprensió intel·lectual del seu missatge sinó que implica una determinada manera de viure que comporta l’acceptació de la creu: “si algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix que prengui la seva creu i que em segueixi”. Només amb l’acceptació de la creu es pot evitar caure en la temptació d’una Església triomfalista que estaria molt lluny del projecte de Jesús que abans de la resurrecció passa pel sofriment i per la mort.

Diumenge 24 durant l’any. 15 de Setembre de 2024

Entrada similar