|

Acte sobre refugiats. Convocatòria Premis Església Plural

Premis Església Plural. Bases 2017

INFORMATIU
14 de maig de 2017
Dijous 25 de maig – Acte sobre els refugiats i l’hospitalitat en les religions
El proper dijous 25 de maig, fruit de la col·laboració entre l’entitat Migra Studium i Església Plural ens plau convidar-vos a participar en aquest acte (descarregueu PDF adjunt) sobre l’hospitalitat, en uns moments que, tot i l’apagada informativa, centenars de milers de persones estan a les portes d’Europa demanant ser acollides.
Les principals tradicions religioses recullen el principi d’hospitalitat com aquella actitud inherent del creient envers les persones que, per les causes que foren, arriben al nostre país, i de manera principal aquelles que venen buscant un futur millor o fugint dels drames de la guerra i de la pobresa.
A casa nostra hi ha moltes persones que, mogudes per les seves conviccions religioses, ètiques o filosòfiques, treballen intensament per fer realitat el principi de la hospitalitat. Tot i així encara hi ah molta feina a fer, i, massa sovint, trobem que persones amb creences religioses es mantenen distants i insensibles davant els drames que assetgen a una gran part de la humanitat. Una por egoista en fa buscar recer en actituds defensives que ens aïllen del patiment humà i ens allunyes dels valors centrals de les nostres creences.
Mentre som esclaus de la por traïm les nostres conviccions religioses, ja que aquestes ens són donades principalment perquè ens alliberem d’aquesta tendència a la por i a l’egoisme propi de la naturalesa humana més primària.
L’acte d’avui vol servir per centrar la mirada en la riquesa humana i espiritual de les creences religioses sobre la hospitalitat i ajudar-nos a donar resposta al compromís ineludible de fer-hi quelcom.
Per ajudar-nos hem convidat tres persones amb experiències diferents sobre el tema de la hospitalitat:
Fatiha El Mouali és llicenciada en Ciències Econòmiques i treballa com a tècnica d’acollida. És una de les autores del llibre “Combatir la Islamofobia. Una guia antirracista”. Col·labora amb la Taula d’Igualtat de Granollers i amb Migra Studium
Benjamín Forcano és llicenciat en Teologia, especialista en Ciències Morals. Ha sigut professor en diversos centres teològics. Persona molt propera al bisbe Casaldàliga. Dirigeix amb altres teòlegs la revista Ëxodo i l’editoral Nueva Utopía. Autor de nombrosos llibres i publicacions.
Oriol Prado és Enginyer Agrònom. Des de fa temps és especialista en migracions. És coordinador a Catalunya de la Campanya Hospitalitat promoguda arreu de l’Estat per la Companyia de Jesús. Col·labora amb Migra Studium com a responsable del projecte Xarxa d’Hospitalitat.
Material:
Als assistents a aquesta xerrada els repartirem el document “Acollir al foraster. l’hospitalitat com a deure i actitud espiritual” editat pel Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa i que amablement ens ha cedit la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.
Agraïments: 
Convocatòria dels Premis Església Plural 2017
Ja tenim a punt una nova edició dels Premis Església Plural. Us animem que ens feu arribar els vostres projectes i també les candidatures d’aquelles persones que considereu que mereixen ser reconegudes públicament per la seva trajectòria de treball i compromís en favor de qualsevol causa pastoral, social, humanitària, intel·lectual i/o de testimoniatge a favor dels Drets Humans, especialment els de les minories i dels més febles.
Hi ha moltes persones que dia a dia dediquen la seva vida en favor dels altres i les volem conèixer i reconèixer. El premi Mn Vidal i Aunós a una trajectòria personal o col·lectiva pretén mostrar aquesta riquesa sovint desconeguda.
Descarregueu el PDF adjunt amb les bases 2017 dels premis Església Plural i feu-ne difusió. Gràcies.
Nou llibre de Teresa Forcades: “Els reptes del papa Francesc”
L’any 2013 l’elecció del papa Francesc va obrir un període de grans expectatives en què molts cristians confiaven que hi hauria un canvi d’enfocament dins de l’Església catòlica i es plantejaria obertament com afrontar alguns dels grans reptes que té al davant, derivats tant de la tensió entre espiritualitat i institució, com del conflicte entre doctrina i experiència de vida que pateixen molts cristians en la seva pròpia pell, però aquest procés no sembla que hagi de ser tan ràpid com molts esperaven que fos.
Teresa Forcades ens facilita endinsar-nos en el cor de les reformes que li calen a la institució mil·lenària, on destaquen tres aspectes que ella considera frontalment contràries a l’Evangeli: la connivència amb el poder, la misogínia estructural i el clericalisme. Aquests no són pas els únics temes que s’aborden en el llibre que està estructurat en tres parts i una conclusió. A la primera ens ofereix una breu panoràmica de la situació actual de l’Església catòlica romana i de les expectatives obertes pel papa Francesc. La segona exposa el seu propi pensament sobre la renovació eclesial. I la tercera s’atura a analitzar els diversos moviments de renovació més actius al si de l’Església.
No es tranca d’un llibre que únicament descriu la situació sinó que aporta el criteris teològics que conformen el seu propi pensament sobre les qüestions més polèmiques que s’haurien d’afrontar.
JT
Els bisbes de Catalunya demanen respecte per la dignitat dels pobles i que siguin escoltades les legítimes aspiracions del poble català
Els bisbes de Catalunya també han volgut afegir la seva veu a aquelles altres que demanen que el poble català sigui escoltat. És un comunicat important si tenim en compte les diferents sensibilitats que hi ha en l’episcopat català i les repercusions que poden tenir en àmbits eclesiàstics espanyols. L’escrit dels bisbes no pot ser llegit superficialment perquè incorpora diverses reflexions que són importants.de tenir en compte. Parla de promoure el diàleg, reafirma la realitat nacional de Catalunya, apel·la a trobar vies de pacte i d’entesa que permetin assolir solucions justes i estables. Acaba parlant de corrupció i de regeneració moral.
Tot i fer-ne una valoració molt positiva, pensem que els ha sobrat massa diplomàcia i prudència i que han deixat passar aquesta oportunitat per recordar que en democràcia, la manera d’escoltar al poble és per mitjà de les urnes, amb un referèndum. També han oblidat de demanar que es deixi d’utilitzar els tribunals de justícia per resoldre un tema estrictament polític que s’ha de resoldre amb diàleg i democràcia.
JT.
Ens calen persones voluntàries que vulguin ajudar a tirar endavant totes les activitats d’Església Plural 
Si penses que val la pena treballar per la renovació de l’Església. Si creus que perquè aquesta renovació sigui profonda cal que vingui de la base. Si et sents cridat a fer quelcom en favor d’una Església més fidel a l’Evangeli, Església Plural t’ofereix un projecte per treballar per tots aquests objectius. Entre pots podem fer moltes coses per anunciar un Jesús proper a les persones, els seus anhels i necessitats. Contacta amb nosaltres per parlar-ne.
Per poc temps que tinguis disponible, pots ajudar molt. Descarrega’t el PDF amb el fulletó que parla dels nostres objectius.
Aquest correu és enviat a 13.063 persones. Fes-nos arribar adreces de correu de persones a qui creguis que li pot interessar rebre’l. L’adreça de correu per a rebre ALTES i BAIXES és butlleti@esglesiaplural.cat .
Cas que algú de vosaltres no vulgui rebre aquesta informació, es pot donar de baixa en qualsevol moment enviant-nos un correu a butlleti@esglesiaplural.cat amb el nom i adreça de correu on rep les comunicacions i en l’assumpte del correu s’ha de posar “BAIXA”. Immediatament atendrem la vostra petició.