El proper dijous 25 de maig, fruit de la col·laboració entre l’entitat Migra Studium i Església Plural ens plau convidar-vos a participar en aquest acte (descarregueu PDF adjunt) sobre l’hospitalitat, en uns moments que, tot i l’apagada informativa, centenars de milers de persones estan a les portes d’Europa demanant ser acollides.
Les principals tradicions religioses recullen el principi d’hospitalitat com aquella actitud inherent del creient envers les persones que, per les causes que foren, arriben al nostre país, i de manera principal aquelles que venen buscant un futur millor o fugint dels drames de la guerra i de la pobresa.
A casa nostra hi ha moltes persones que, mogudes per les seves conviccions religioses, ètiques o filosòfiques, treballen intensament per fer realitat el principi de la hospitalitat. Tot i així encara hi ah molta feina a fer, i, massa sovint, trobem que persones amb creences religioses es mantenen distants i insensibles davant els drames que assetgen a una gran part de la humanitat. Una por egoista en fa buscar recer en actituds defensives que ens aïllen del patiment humà i ens allunyes dels valors centrals de les nostres creences.
Mentre som esclaus de la por traïm les nostres conviccions religioses, ja que aquestes ens són donades principalment perquè ens alliberem d’aquesta tendència a la por i a l’egoisme propi de la naturalesa humana més primària.
L’acte d’avui vol servir per centrar la mirada en la riquesa humana i espiritual de les creences religioses sobre la hospitalitat i ajudar-nos a donar resposta al compromís ineludible de fer-hi quelcom.
Per ajudar-nos hem convidat tres persones amb experiències diferents sobre el tema de la hospitalitat:
Fatiha El Mouali és llicenciada en Ciències Econòmiques i treballa com a tècnica d’acollida. És una de les autores del llibre “Combatir la Islamofobia. Una guia antirracista”. Col·labora amb la Taula d’Igualtat de Granollers i amb Migra Studium
Benjamín Forcano és llicenciat en Teologia, especialista en Ciències Morals. Ha sigut professor en diversos centres teològics. Persona molt propera al bisbe Casaldàliga. Dirigeix amb altres teòlegs la revista Ëxodo i l’editoral Nueva Utopía. Autor de nombrosos llibres i publicacions.
Oriol Prado és Enginyer Agrònom. Des de fa temps és especialista en migracions. És coordinador a Catalunya de la Campanya Hospitalitat promoguda arreu de l’Estat per la Companyia de Jesús. Col·labora amb Migra Studium com a responsable del projecte Xarxa d’Hospitalitat.
Material:
Als assistents a aquesta xerrada els repartirem el document “Acollir al foraster. l’hospitalitat com a deure i actitud espiritual” editat pel Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa i que amablement ens ha cedit la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.
Agraïments: