|

Medicus Mundi Med Butlletí informatiu | Juliol 2016

medicusmun

Aquí teniu el darrer butlletí de noticies abans de les vacances d’estiu. Tot i que l’activitat dels projectes als diferents països no s’atura, aquest butlletí si que fa vacances, així que tornem el setembre amb més noticies.
 
Ara us deixem amb els darrers articles publicats al blog #LaPitjorEpidèmia, informació sobre el nou Pla Director de Salut i Acció de Maputo, en el que hem col·laborat, i una crònica del primer viatge a Burkina Faso.  

EL FALS CONFLICTE DE POBRES CONTRA POBRES

Et convidem a llegir un nou article de Laia Altarriba al nostre blog “La pitjor epidèmia” acompanyat d’infografies sobre desigualtats en salut, inversió en AOD, altres despeses evitables i espoli del continent africà.

El 2008 la crisi va començar a colpejar durament l’economia espanyola i catalana. Després d’anys de creixement i millores econòmiques, els governants van dir que tocava estrènyer-se el cinturó davant l’arribada d’una dura recessió. Retallades en els pressupostos públics per la sanitat i l’educació, reducció de plantilles, atur, precarització laboral. En un context així, com justificar les partides adreçades a la cooperació amb els països empobrits? I van dir-nos que primer calia ajudar els de casa, sortir del forat, i després ja tocaria mirar cap a fora.

La conseqüència: l’AOD (Ajuda Oficial al Desenvolupament) de l’Estat espanyol ha passat de més de 6.570 milions d’euros el 2009 a només 1.600 milions d’euros el 2014 (Informe 2015 “La salud en la cooperación al desarrollo y la acción humanitaria“). Però l’aportació oficial no només ha baixat en números totals, sinó que ha patit una retallada dràstica també en percentatge: si el 2009 l’aportació suposava el 0,45% de la RNB (Renda Nacional Bàsica), el 2014 el percentatge es va reduir fins al 0,15% de la RNB. La tisorada també ha estat molt dura als comptes de la Generalitat de Catalunya: de 57,30 milions d’euros el 2009 a 14,34 el 2014.

Però el discurs que justifica la retallada en cooperació amaga diverses trampes, perquè la reducció ha estat molt més profunda en aquest àmbit que en altres partides, algunes de les quals fins i tot han crescut. I perquè la doble moral provoca que, mentre neguem el suport a països on pateixen fam, desnutrició i malalties curables, empreses transnacionals radicades al nostre país (moltes de les quals eludeixen impostos) espolien les zones del planeta més empobrides.

Pot llegir l’article sencer aquí.

Estrenem campanya de captació de fons. Ens ajudes a fer realitat la sanitat universal?

400 milions de persones a tot el món no tenen accés a atenció sanitària. Per aquest motiu, 300.000 dones moren cada any per problemes relacionats amb l’embaràs i el part i gairebé 6 milions de nens i nenes moren abans de complir els cinc anys.

La llista de conseqüències de la manca d’accés a una atenció sanitària de qualitat és interminable: milions de morts evitables, tant en adults com en nens i nenes, mala salut i conseqüències greus i incapacitants per a milions de persones a tot el món, que veuen vulnerat el seu dret a la salut i una vida digna.

L’Atenció Primària de Salut (APS) és, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’estratègia més eficaç i eficient per tractar el 80% dels problemes de salut que afecten la major part de la població. I aquesta és la nostra estratègia principal per millorar els sistemes públics de salut: promocionar, defensar i enfortir l’APS a Moçambic, Angola, Bolívia, Equador i els campaments de refugiats sahrauís de Tindouf, a Algèria, i defensar la sanitat pública a Espanya, amenaçada per les retallades i la privatització.

Per fer tot això, i molt més, ens cal la col·laboració de moltes més persones. En un temps en que les administracions públiques han reduït significativament el seu compromís amb les polítiques socials i la solidaritat internacional, necessitem el màxim suport de la societat compromesa amb els drets humans. A més de les vies habituals per fer-se soci/a o fer un donatiu, ara hem posat en marxa aquesta nova campanya de microdonatius.

Si t’indigna aquesta realitat ajuda’ns a combatre-la!

 

Fa uns dies us informàvem a les xarxes socials i a través del diari Levante de l’inici del primer viatge d’identificació de l’equip de medicusmundi mediterrània (MMmed) desplaçat a Burkina Faso, format pel director de projectes de cooperació, Ivan Zahinos, y jo mateix, com a delegat de mmmed a Castelló. El passat dia 20 va finalitzar i us volem explicar breument com ha anat.

El viatge, inicialment previst amb una durada de deu dies, es va haver d’escurçar a causa d’un retard en el vol Barcelona-Tunísia que va provocar la pèrdua del vol de connexió amb Uagadougou, capital burkinesa. Dos dies després, el 12 de juliol, vam aconseguir aterrar a Burkina Faso on ens vam reunir en primera instància amb l’equip de medicusmundi Andalusia (MMA), que compten amb més de trenta anys de presència al país. Gràcies al suport de MMA vam poder conèixer les seves línies de treball en el terreny, amb dos projectes destinats a la reducció de la mortalitat materna i infantil i a la promoció de la salut sexual i reproductiva en les regions est i nord del país, i a la reducció de la incidència de la mutilació genital femenina a les províncies de Ziro i Zounweogo (a les regions del sud i sud-est). Tots dos equips vam visitar els projectes de Ouahiguya i Yako, on vam tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà els excel·lents resultats que s’estan aconseguint en algunes regions, amb menció especial al districte sanitari de Seguenegá, que va rebre durant la nostra estada el reconeixement del Ministeri de Salut per ser el districte de la regió que ha aconseguit una major millora en els seus indicadors de salut.

Amb la informació necessària sobre el nou funcionament del sistema de salut burkinès, a causa dels processos de descentralització que s’estan duent a terme al país, i sobre l’estratègia del país en l’àmbit de la salut púbica, l’equip de MMmed ens vam desplaçar a la regió de Boucle du Mouhoun, més concretament al municipi de Safané, on MM Castelló fa tres anys que col·labora amb l’associació castellonenca Ajuda Directa Safané, en la rehabilitació del Centre de Salut de la comuna. Allà, amb l’acompanyament de l’equip del nou alcalde de la comuna, vam tenir l’oportunitat de conèixer l’estat dels centres de salut de la zona, entrevistar-nos amb el personal mèdic dels diferents centres, i tenir una reunió de treball amb el responsable de la gestió mèdica del districte sanitari de Dedougou (al qual pertany la comuna de Safané) amb qui vam analitzar les prioritats marcades per l’administració per millorar el servei ofert a l’àrea sanitària i els possibles eixos de col·laboració en els quals podria participar MMMed.

I així, després de vuit dies de treball intensiu, on hem tingut l’oportunitat d’entrevistar-nos amb nombrosos actors locals del sector de la salut, i on hem pogut observar de primera mà la realitat de les infraestructures i dels serveis oferts a la societat burkinesa en matèria sanitària, ens vam acomiadar del país amb un extensiu informe que haurà de ser analitzat amb calma, per avaluar la pertinència del nostre treball a la comuna de Safané, on encara es recorda el treball realitzat fa ja més de trenta anys pel fundador de medicusmundi CV Castelló, el Dr. Angel Luis Massotti.

Gonzalo Pareja – Delegat de MMmed a Castelló

El Consell Municipal de Maputo i la seva Direcció Municipal de Salut i Acció Social, el que seria equivalent als nostres ajuntaments i regidories, acaba d’aprovar el Pla director de salut 2016-2020 de l’àrea de Maputo. Aprovat a l’Assemblea Municipal, el principal objectiu d’aquest pla és emprendre nous esforços per reduir les barreres d’accés als serveis sociosanitaris, centrant-se en reduir les desigualtats i en millorar la qualitat, eficiència i eficàcia dels serveis.

Des de 1997, a Moçambic s’està duent a terme un procés de descentralització, i progressivament es van transferint noves atribucions als municipis, principalment en relació al desenvolupament econòmic i social; a la protecció del medi ambient i promoció de la qualitat de vida; l’abastament públic, la salut, l’educació i l’urbanisme, entre d’altres competències.

Aquest nou Pla Director forma part de tot aquest procés per dotar de més competències a l’administració local i ve precedit per l’elaboració del Mapa Sanitari i el Pla de Desenvolupament de la Xarxa Sanitària de Maputo (PDRS), eines estratègiques que hem fet en l’àmbit del projecte “Augment de la capacitat institucional del Consell Municipal de Maputo (CMM) i la seva Direcció del Servei Municipal de Salut i Acció Social (DSMSAS)“, amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona.

El Mapa Sanitari que hem desenvolupat realitza una descripció detallada de la xarxa sanitària pública (primària i secundària) de Maputo i el Pla de Desenvolupament de la Xarxa Sanitària proposa les projeccions necessàries per a la futura xarxa i els seus recursos humans. Al llarg del procés d’elaboració del Pla Director es va fer una anàlisi exhaustiva de les característiques demogràfiques i de mobilitat urbana, així com de l’accessibilitat, disponibilitat i qualitat dels serveis prestats.

Aquest nou Pla Director de Salut i Acció Social pretén orientar al municipi de Maputo en la implementació d’intervencions dirigides a millorar l’estat de salut i la qualitat de vida dels seus habitants i té com a objectiu general contribuir a la reducció de la indigència i la vulnerabilitat de la població, amb mesures que garanteixin un major accés de qualitat als serveis sociosanitaris amb especial atenció als grups més vulnerables.

Aquest Pla i el Mapa Sanitari i el PDRS, constitueixen elements essencials per a la planificació, elaboració i posada en marxa de polítiques socials i sanitàries eficaces i capaces de donar resposta a les necessitats de la població, tenint com a principis: l’equitat i protecció per als grups més vulnerables; la millora de la qualitat dels serveis sociosanitaris; la promoció d’estils de vida saludables; el desenvolupament institucional i dels recursos humans i estimular les col·laboracions locals i internacionals.

Satisfets amb la feina feta, esperem que aquest nou Pla suposi un bon full de ruta per a la veritable millora dels serveis de salut de Maputo. La voluntat per part de totes les parts implicades hi és.

Neus Peracaula – Representant de MMmed a Moçambic