Unicef reclama mésinversió per a la infància catalana
EDUCACIÓ
BARCELONA – 18 maig 2018. EL PUNT/AVUI
Un informe proposa mesures per lluitar contra la pobresa infantil i promoure l’educació de qualitat a Catalunya
Alerta per la baixa inversió en formació
Unicef reclama mésinversió per a la infància catalana Foto: Arxiu.
JUDIT LARIOS – BARCELONA
El comitè Catalunya d’Unicef va defensar ahir la necessitat de prendre un seguit de mesures per assolir tres principals objectius: l’erradicació de la pobresa i la desigualtat infantil, l’impuls d’una educació de qualitat i la lluita contra tot tipus de violència. Aquests són els punts prioritaris que cal abordar, segons l’informe No val a badar. L’Agenda 2030 en clau d’infància a Catalunya, elaborat pel mateix comitè. Tot i que encara queda més d’una dècada per al final del termini fixat per complir els objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, Unicef Catalunya creu que cal posar-se les piles per arribar a temps.
L’estudi, que analitza set dels objectius des de la perspectiva dels menors, assenyala que la pobresa infantil a Catalunya se situa 4 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea: l’any 2016, un 25% de nens i nenes catalans vivien en risc de pobresa. “El sistema de protecció social de Catalunya té una capacitat limitada per reduir la pobresa infantil”, alerta l’informe. Per això, suggereix un augment de la inversió social en la infància i les famílies que, com a mínim, s’equipari a la despesa mitjana en aquest àmbit a la UE.
Catalunya també presenta una taxa d’abandonament prematur dels estudis elevada: el 2017 va ser d’un 17,1%, molt per sobre del 10,6% de mitjana europea. I, de nou, Unicef alerta que la inversió pública en educació a Catalunya és inferior a la del conjunt de països de la UE. De fet, entre els anys 2010 i 2015 es va reduir un 14%. Les propostes per revertir la situació són diverses: augmentar la despesa en educació prioritzant els alumnes vulnerables, promoure l’acompanyament a l’escolaritat per reduir l’abandonament, i ampliar l’oferta pública de places d’educació de 0 a 3 anys, una etapa on l’accés no és equitatiu per a tots els nens. Unicef insta també a involucrar els infants en el procés de definició de les polítiques públiques.
LA FRASE
Hem d’entendre que els nens són ciutadans de ple dret i haurien d’estar al centre de les polítiques públiques
Javier Martos
DIRECTOR EXECUTIU D’UNICEF COMITÈ ESPANYOL