|

Begoña Roman parla de bullying als pares i joves de Vitamina

VitaminaLa professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona i patrona de la Fundació Carta de la Pau, Begoña Roman, va impartir el passat dijous 17 de març una xerrada sobre bullying als pares, mares i nens del grup de Vitamina que pertanyen al Futbol Sala Fòrum La Mina i al Club de Lluita Olímpica d’aquest barri de Sant Adrià del Besòs.

Durant l’exposició, Roman va puntualitzar que el buylling sempre és “una violència entre iguals”, per tant, no es pot qualificar amb aquest terme les pressions que els adolescents reben de part dels adults, com poden ser pares o mestres. A més, aquesta violència, que pot física o psicològica (menyspreu, ignorància, incomunicació o rebuig) també ha de ser “exercida de forma continuada en el temps” i darrera hi ha d’haver “una intenció gratuïta de fer mal”.

La professora de Filosofia també va analitzar els agents implicats en aquest fenomen, destacant-ne tres: qui pateix el bullying, és a dir, la víctima; aquell que practica el bullying, l’assetjador; i els que són còmplices del bullying, persones, entre ells molts adults, que “saben que algú ho fa, s’ho miren, però no intervenen i no denuncien l’acte”.

Segons un estudi final del màster interuniversitari de criminologia de la UOC del 2014 d’Ariadna Boldú un 20 per cent dels joves catalans han sigut víctimes d’assetjament escolar. Per tant, què fer en casos de bullying? “Cal no condemnar les persones que fan bullying, sinó oferir-los la nostra ajuda, i, sobretot, parlar del tema amb adults i amistat de confiança”, recomana Roman.

Els pares presents a la xerrada també ens van mostrar molt preocupats per la influència que tenen avui les xarxes socials en els seus fills i com existeix una confusió entre la vida i l’amistat virtual i la real. En aquest àmbit la filosofa va destacar que els veritables amics es poden comptar amb els dits de les mans i que, malgrat a l’adolescència els nois i noies busquen formar part d’una gran comunitat per a poder trobar la seva pròpia identitat, cal seleccionar-los molt bé i descartar aquells que personalment no ens aporten res.

Més informació sobre el projecte Vitamina.

Entrada similar