|

Projectes Campanya 65 any 2024 de Mans Unides

Projectes de Mans Unides i que són els que aquest any es patrocinen des del Bisbat, de manera unitària. que coincidirá amb el cap de setmana del 9, 10 i 11 de febrer del 2024.

.

MALAWI / 77079 / 64 B

KARONGA 

MODERNITZACIÓ DEL PROCÉS D’ELABORACIÓ DEL CAFÈ I LA MACADÀMIA 

La granja Chipunga està situada en el districte de Nkhata Bay, al nord de Malawi. La zona rep pluges superiors a la mitjana del país i està majoritàriament compost d’arbres i plantes de fulla perenne, la qual cosa afavoreix el cultiu de plantacions. Les temperatures de la zona solen ser de fresques a fredes. El terreny és significativament muntanyenc, però amb sòls molt fèrtils que afavoreixen la producció de cultius. 

Els habitants de la zona són en la seva majoria petits agricultors que conreen blat de moro, mongetes, mandioca, plàtan i nyam, entre altres productes, i crien bestiar, sobretot cabres, vaques i pollastres. Aquests cultius i el bestiar es destinen principalment a l’alimentació i els excedents es venen localment a la ciutat de Mzuzu. A causa de la precarietat del treball en el camp, els registres mostren un augment de l’emigració, especialment entre els joves, cercant feina a la ciutat. A Chipunga hi ha una escola Primària pública i una escola Secundària comunitària. Tanmateix, no hi ha cap centre de salut a prop, i els habitants de la zona han de desplaçar-se força lluny de la seva llar (entre 17 i 25 Km, segons els casos.) 

En 2018 la Diòcesi va adquirir una plantació de cafè i macadàmia amb la finalitat, d’una banda, d’ajudar a la població de la zona creant llocs de treball i oferint formació i, d’una altra, millorar els recursos, l’obra social i la viabilitat de la diòcesi de Mzuzu. Amb la formació i professionalització dels pagesos es pretén crear una aliança futura que permeti augmentar la producció conjunta i ser més competitius en el mercat. 

En el moment actual necessiten modernitzar les operacions de la plantació per millorar la collita i el processament de la producció. Això inclou la millora i modernització de la nau de producció de vivers, el manteniment de l’equip de rentat de cafè, la construcció de la zona d’assecat de cafè, l’adquisició d’una màquina de craqueig de macadàmia i d’equips d’envasament de la producció. 

Es preveu la instal·lació d’un sistema d’energia solar per a les oficines i l’espai exterior i la compra de dos generadors, un de gran per a la maquinària i un de petit de suport a l’energia solar. Paral·lelament es realitzarà una formació de 226 pagesos en tècniques millorades de cultiu de cafè i se’ls lliuraran llavors perquè la seva producció sigui de qualitat i obtinguin major benefici en la seva venda. La granja pretén convertir-se en un motor impulsor de desenvolupament en la zona. Mans Unides, té una àmplia i molt positiva experiència de treball amb la Diòcesi de Karonga, La nostra entitat aportarà el 85% del cost total del projecte i la Diòcesi aportarà el 15% restant. Els beneficiaris directes del projecte seran els 66 treballadors de la plantació i els 226 pagesos de la zona i les seves famílies. 

Pressupost : 127.101 Euros 

Responsable del Projecte: Mwawi Shaba (Diòcesis de Karonga)

NIC / 77535 / 64 B 

CIUDAD SANDINO (MANAGUA) 

REDUCCIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES I ELS INFANTS

La comunitat Nueva Vida es va formar a Ciudad Sandino, a l’oest de Managua, com a assentament d’emergència humanitària després de l’huracà Mitch de 1998. Actualment és un barri caracteritzat per la seva vulnerabilitat, marginalitat i manca de serveis públics. Hi ha  molta població sense ingressos o ocupada en treballs mal pagats i de poca especialització. 

Aquest projecte aprofundeix i amplia algunes de les accions dutes a terme en una intervenció anterior que tenia per objecte disminuir els índexs de violència contra les dones i l’abús sexual infantil. Les causes d’aquest elevat nivell de violència són la prevalença d’un model masclista, així com la dependència econòmica de les dones, mancades de formació i recursos propis. A més, hi ha una molt limitada presència d’institucions que abordin aquestes greus problemàtiques. 

El soci local, Redes de Solidaridad, és una associació nicaragüenca fundada per la Companyia de Maria després de la catàstrofe provocada per l’huracà Mitch el 1998. Milers  de desplaçats que van perdre les seves llars i terres van acabar assentant-se en el barri de Nueva Vida, que compta avui dia amb uns 10.000 habitants.  

La majoria de les famílies són parelles joves en situació de pobresa o pobresa extrema. Aquest context de crisi està accentuant els problemes de delinqüència i inseguretat ciutadana i de desestructuració de les famílies amb una violència cada vegada més freqüent contra les dones i els nens. El nostre soci local treballa per millorar la  vida d’aquestes persones a través d’una escola d’ensenyament preescolar i primari, un centre de formació tècnica per a adolescents i un dispensari d’atenció mèdica bàsica. Dins de les seves accions, figuren els esforços per promoure els drets de les dones i dels infants. 

Aquest projecte, beneficiarà directament prop de 2.000 persones i indirectament altres 3.000. La intervenció contempla 3 components fonamentals: a) impulsar la promoció i sensibilització de l’equitat de gènere i la prevenció de la violència contra les dones i l’abús sexual infantil; b) ampliar els espais d’atenció integral a persones víctimes o en risc de violència i/o abús; i c) ampliar els espais d’especialització i emprenedoria socioeconòmica per a dones víctimes o supervivents de violència. Es realitzaran diverses activitats enfocades a l’àmbit escolar, comunitari i familiar entre les quals cal destacar: atenció psicològica, social i legal per a víctimes de la violència, elaboració de protocols d’actuació, capacitació i formació de professionals i de pares i mares de família, etc. Mans Unides aportarà un 70% del pressupost i entre els beneficiaris i el soci el 30% restant. 

Pressupost . 54.932 Euros

Responsable del projecte : Enrique González 

                                           (Asociación Redes de Solidaridad de Nicaragua)

BANGLADESH / 77520 / 64 B 

DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DE COMUNITATS INDÍGENES

A 45 POBLETS DE LA REGIÓ DE RAJSHAHI

A Bangladesh el 31,5% de la població viu per sota del llindar de pobresa. Malgrat els notables augments en la producció d’aliments des de la independència, el 50% dels infants  menors de 5 anys pateix de desnutrició. 

El 28% de les dones tenen baix pes, especialment les dones joves i de zones rurals. El 41% de les llars de Bangladesh pateixen d’inseguretat alimentària moderada o severa. La població indígena del país és d’uns 3 milions, amb més de 45 grups ètnics. La Constitució de Bangladesh no reconeix la singularitat dels pobles indígenes i per això són les persones més desfavorides i marginades. Les comunitats indígenes s’enfronten a una major discriminació en l’accés a l’educació, salut, ocupació i drets civils, perquè el govern no té pràcticament ajudes per a ells.

Després de la pandèmia del Covid i la guerra a Ucraïna que han incrementat el cost de la vida considerablement, aquesta situació s’ha vist fortament agreujada. Cada comunitat tribal té la seva pròpia organització social tradicional, dirigida i guiada per la seva pròpia estructura i els agrada viure segons les seves tradicions i costums. Aquestes estructures són febles per manca de lideratge i això, juntament amb l’escassa alfabetització, la falta de coneixement de les lleis i la falsificació dels títols de propietat, ha fet que la majoria dels pobles tribals estiguin perdent gradualment les seves terres. Aquests fets no sols posen en perill la seva supervivència com a pobles diferents, sinó que amenaça la seva seguretat econòmica, cohesió sociocultural i dignitat humana.

Treballen principalment com a jornalers agrícoles. Les dones estan encara molt marginades, A causa de la pobresa familiar, la taxa de treball infantil ha augmentat i els joves abandonen el sistema educatiu. . 

El nostre soci local, Càritas Bangladesh, treballa des de fa anys en l’apoderament de les minories ètniques. La secció regional de Rajshahi, sol·licita la nostra col·laboració per a dur a terme un projecte de dos anys de durada, que enfortirà les comunitats indígenes de 45 pobles dels districtes de Naogaon i Joypurhat amb la creació d’un centre d’assistència jurídica en matèria de propietat de la terra, la posada en marxa d’iniciatives per a la defensa de la seva cultura i tradicions (organitzant tallers, fires, festivals, etc.), l’impuls de la  capacitat de generar ingressos addicionals, (mitjançant tallers sobre canvi climàtic, agricultura sostenible, aqüicultura, cria d’animals, horts familiars, formació de joves en oficis, etc.) També es farà especial atenció a la millora de la nutrició i de les condicions higièniques i sanitàries mitjançant campaments de salut i tallers. 

El soci local aportarà el 18% del pressupost, els beneficiaris el 7% i Mans Unides el 75%. 

Pressupost : 140.699 Euros

Responsable del projecte :  Sukleash George Costa (Càritas Bangladesh)

Entrada similar